Sidste nyt

NYTÅRSHILSEN 2017/2018

Så er der kun fire timer til, vi alle befinder os i 2018 og mange i Fjernøsten er der allerede.  

Jeg holder som sædvanligt skansen her på BentesBondegaard.dk. Jeg har lige spist så meget and, at jeg er lige ved at revne og smuldreæblekagen må vente lidt. Jeg har selskab af Aqui, som er min nye hund. Hun er en næsten 5 år gammel krydsning mellem en lhasa apso og papillon, altså en lille hund på 5 kg, der ikke fælder. Hendes tidligere familie havde taget en tung beslutning om, at finde et nyt hjem til hende, fordi hun ikke trivedes i deres hjem med 2 travle voksne, en toårig pige og en anden hund samt et hus under langvarid renovering. Hun havde et meget stor energiniveau, var meget talende (larmende) og var blevet mere og mere stresset.

Jeg er næsten i tvivl om, det er den hund, de beskrev, jeg har fået. Her er hun meget rolig og tilbringer meget tid liggende i sofaen, i hendes kurv eller på skødet af mig, mens jeg løser kryds og tværs. Jeg fik hende i fredags, så måske er det fordi alting er nyt, at hun er så rolig og stille, måske hviler hun ud efter lang tids stress eller hun savner sin tidligere familie, eller så er hun bare helt tilfreds med tilværelsen her hos mig. Hun kan dog godt begynde at lade op, for når Klaus og hans hund kommer hjem fra nytårsferie, så skal hun vænne sig til at være sammen med Kelpie (australsk hyrdehund) som er en hyperaktiv damphund der løber på væggene, men supersød, kærlig, lydig, smuk og meget arbejdsivrig.

Livet som kat er blevet lidt mere besværligt nu med to unge hunde, så vaskekurven eller øverst på reolen er gode tilflugtssteder. Pjuske lader sig nu ikke true. Rosa derimod er længere om at vænne sig til en ny hund, så det er sjældent hun er inde.


Fra august 2016 til marts 2017 har jeg haft håndværkere, der er kommet og gået for at totalrenoverer min øverste etage, så jeg nu har en splinterny et-værelseslejlighed på 70 m2 med eget køkken og adgang til fælles badeværelse, ovenpå. På foto er den næsten færdig, set mod nordøst, i modsatte gavl mod sydvest er der et meget stort vinduesparti. Det har været et langt forløb fra midt i august 2016 til 1. marts 2017, så jeg er ved at være godt træt af håndværkere.

Den er i øjeblikket udlejet til Klaus og hans hund Kelpie. Så det er dejligt, at have Klaus så tæt på i forhold til da han boede i Gørding ca 100 km. herfra.

Klaus arbejder som skovtekniker med speciale i topkapning for en skoventreprenør i Ans og kører ved siden af sit eget firma ”Skovvangs Træpleje” (http://www.skovvangstraepleje.dk/ ) derudover klatrer han et par gange om ugen i en klatreklub i Århus og har en kæreste i Rønde, så det er ikke meget, han er hjemme. Når han ikke er hjemme får jeg lov at have Kelpie nede hos mig. Så udover jeg gerne vil have min egen hund igen, er det også planen at Aqui og Kelpie kan være hinandens legekammerater.

Der er stadig masser af dyr her, faktisk flere end i de seneste år. Lige nu er der 1 limousinetyr, 3 herefordkøer, deres 3 kalve på 3/4 år, 2 søer, 5 slagtesvin, 1 vædder og 5 får af racen gotlandsk pelsfår, 3 katte, 4 høns og nu 2 hunde og et ukendt antal mus og rotter, de to sidstnævnte håber jeg dog på at Aqui sammen med Kelpie kan jage nogle af dem væk eller nedlægge, så jeg selv kan slippe for jævnligt at aflive rotter, som går i mine fælder. Klaus har halvpart i fårene, så det er godt med et par stærke hænder.

Mine 2 søer fik så mange grise i år, at jeg har måttet gøre en ekstra indsats for at få dem afsat og tre af dem er endt i min og Klaus' frysere. Fremover vil jeg kun have en so der får grise. Mine gaver til andre bliver mest svinekød i den næste tid.

Jeg synes at udfordringerne i landbruget har været i overkanten af, hvad jeg synes er sjovt pga at det er meget vådt overalt pga alt for meget regn. Noget af mit korn er slet ikke blevet høstet og det der blev høstet var nok med over 30% vand i. For at korn kan være lagerfast, skal det ned på 14%. Jeg overvejer at dyrke ris i fremtiden, når klimaforandringerne har fået temperaturen hævet et par grader! Det eneste positive jeg kan se med alt det vand, er at jeg ikke skal lave mudderbad til grisene og jeg kan i perioder prale af at bo ved vandet.

Helbredsmæssigt er jeg stadig meget udfordret på mine kognitive evner (hukommelse, overblik, læring, sprogbrug og andet) og er meget stressfølsom, men har så nogenlunde accepteret det og hvis jeg indretter mig meget skematisk og forudsigeligt går det helt godt.

Jeg har fået Botox hver 3 måned i ca 1½ år mod migræne, det gør, at jeg ikke så ofte er sengeliggende, men kan være oppe og klare de daglige gøremål, når jeg har migræne, det er en stor lettelse. Botoxen sprøjtes ind i hoved og skuldre 31 forskellige steder, det foregår på smerte- og hovedpineklinikken på kommunehospitalet i Århus. Jeg har besluttet at jeg vil prøve at få en piercing i øret, som har gavnet nogen med migræne.

Jeg fungerer bedst når tingene er overskuelige, jeg har det lige som Dan Turell, jeg elsker hverdagen og det er da ikke så ringe endda, for det er dem, der er flest af. Derfor er jeg heller ikke så meget til ferie. Skiferie kan dog stadig friste. I efteråret 2016 havde Rasmus hyre på et krydstogtskib i fire måneder som lystekniker. Det (Aida Bella) sejlede rundt i Adriaterhavet med start og slut i Venedig de første 3 måneder, herefter sejlede de gennem Suez og videre til Fjernøsten, hvor Rasmus afmønstrede i Bangkok.

Klaus og jeg bookede en uge på hans skib i oktober, så vi fik set hvordan Rasmus' arbejdsplads var og oplevet 5 byer (Venedig, Korfu Bari Dubrovnik og Zadar) rundt langs Adriaterhavskysten. Rasmus havde oftest fri i dagtimerne, så han var guide på byvandringerne for Klaus og jeg. Det var en god oplevelse, men ikke noget for mig, hvis ikke det var fordi, at Rasmus arbejdede på skibet. Derudover fik jeg også prøvet at rejse med fly.

Derfor blev det ikke til nogen skiferie sidste vinter og denne vinter springer jeg også over. I april bliver jeg 60, så det går der lidt tid med og penge til at fejre. Jeg forsøger ellers altid at holde kalenderen blank i april, for da holder jeg barselsorlov (lam, grise og kalve) men påtænker at holde åbent hus søndag den 8. april og tage ud at spise om aftenen den 9. april med familien.  

Ellers arbejder jeg videre på mit øhop. I sensommeren var jeg på Drejø, Skarø og Thurø sammen med mor og vi fik også besøgt kusine Lone og hendes mand John i Svendborg, det var rigtig hyggeligt. Den eneste dag, der i sommer var vejr til lette sommerkjole for mig, var på vores første dag på øhoppet.

I julegave fik jeg et øhop af mine drenge, så det tror jeg skal gå til Hirsholm oppe ved Frederikshavn og måske Egholm ved Ålborg.

Rasmus bor stadig i Lystrup og har lejet et værelse ud, så han får lidt hjælp til huslejen. Så vidt jeg ved er han single. Han arbejder mest på Århus teater, hvor han er ansat på tidsbegrænsede kontrakter i forhold til de forskellige forestillinger. Lige nu er han ansat indtil sommerferien. Han overvejer at tage hyre igen på krydstogtskib hvis lejlighed byder sig.

Min mor fyldte 85 i år og fejrede det med familie på Vestermølle i Skanderborg. Hun er altid travl beskæftiget med at passe eget hus og have i Ry, køkkenhave i udkanten af Ry og sommerhus i Dyngby. Hvis Per eller jeg har brug for en hjælpende hånd træder hun straks til. Hun kører stadig bil dog ikke inde i Århus, så min søster Birthe har desværre ikke så meget glæde af hendes hjælpsomhed. Derudover syr hun flittigt patchwork.

Fra sidst i maj og indtil stormen Ingolf sidst i oktober rev min pavillion ned, har jeg sovet ude i haven i min udeseng under en pavillion. De første nætter sov jeg ikke meget pga støj fra især fugle og mine egne høns, men jeg vænnede mig hurtig til det og kom til at sove meget bedre end normalt. Så det vil jeg helt sikkert gentage og også starte en opsparing til et rigtig shelter, så det ikke er stormvejr, der skal bestemme, hvornår jeg rykker ind.

Jeg håber at 2018 bliver et godt år for alle med gode stunder og oplevelser og noget bedre vejr.  


De bedste hilsner fra Bente


PS:  

Aqui er nu blevet meget mere livlig og glad. Hun og jeg har også været på radio og tv, så hun er min lille filmstjerne og dygtig til aflive rotter.

Vi kan ses og høres på nedenstående link. https://www.facebook.com/bentejakobsen09/posts/405391619907820

November 2017
Jeg må erkende at jeg ikke er god til at få bragt mine nyheder her.
For nuværende har jeg stadig en del grise der er klar til slagt men ikke afsat, se http://www.bentesbondegaard.dk/27724620. Jeg får desværre ingen afsætning af lammekød i år, men i 2018 er jeg klar med levering af egne lam. Lige nu har jeg mulighed for at skaffe lammekød fra en kollega, der også producere økologisk gotlam, se http://www.bentesbondegaard.dk/27724622.
Jeg har ikke mere oksekød til salg i 2017.


Juli 2013
Nu er alle måtteskind også lagt ind på min hjemmeside.


JUNI 2013
Jeg fik skind hjem i marts og plaid- og pelsskind er lagt på hjemmesiden.
Johanne farede i april og har 7 herlige grise.
Mine 3 tilbageværende køer har tilsammen 5 kalve. Desværre har jeg mistet 2 køer i forbindelse med kælvningen. 2 af mine kalve er moderløse, så dem passer jeg med komælkserstatning.
Jeg har 3 ungkreaturer som forventes klar til slagtning i september og 7 grise i oktober.

DECEMBER 2012
Udsolgt af svinekød. Forventer at have svinekød til salgt igen i oktober/november 2013
Næsten udsolgt af skind. Der er ganske få reelle skind tilbage, resten er med skader eller uldent pelshår. Forventer at få skind hjem igen i marts 2013.

OKTOBER 2012
Jeg har udsoldt af ungoksekød. Forventer at få ungoksekød til salg igen i efteråret 2013.

MAJ 2012

Jeg har fået en masse skind hjem fra garveriet og arbejder på at få dem lagt ind her på min hjemmeside. De kan altid ses i min gårdbutik.
Johanne har midt i april farret 12 skønne pattegrise. De forventes klar til slagtning i oktober eller november.


NOVEMBER 2011

Jeg har ikke mere kød til salg i år. 
Næste år forventer jeg at have ungoksekød til salg efter sommerferien, svinekød i november og muligvis hakket oksekød i januar 2012. Hvis du vil være sikker på at kunne købe noget af mit kød skal du blive skrevet op.

AUGUST 2011
       

Mine 3 kalve fra sidste år er nu ved at være klar til slagtning. De er mellem 15 og 17 mdr. gamle. De har fået modermælk, frisk græs, ensilage og valset korn, alt økologisk og af egen avl og indkøbt mineraltilskud.

De er krydsninger af racerne Hereford og Limousine (mere information om racernes egenskaber kan ses på www.sporditkod.dk).

De sælges i kvarte eller ottendele. En kvart forventes at veje mellem 50 og 70 kg og en ottendel mellem 25 og 35 kg.

De slagtes på Aidt Slagtehus ved Thorsø, hvor kødet hænger til modning i ca 2½ uge. Kødet er finparteret og hver portion består af både forkød, bagkød, hakket og stege/kogeben. Desuden indmad hvis det ønskes.

Kødet skal afhentes på Aidt Slagtehus torsdag den 22. september kl 14.30-17.00 eller fredag den 23. september kl 14.30-16.00. Indmad kan afhentes torsdag den 8. september mellem kl. 11-17 . Indmaden er gratis.

Pris alt inklusiv 65 kr./kg. ved køb af minimum en kvart og 70 kr./kg. ved køb af en ottendel og der betales kun for de kilo der udlevers ved afhentningen.

Bestilles ved henvendelse hurtigst mulig telefonisk eller på mail.

APRIL 2011
Rabat på svinekød til afhentning i efteråret ved bestilling senest mandag den 18. april.

MARTS 2011
Her sidst i marts har jeg fået 17 skind hjem fra garvning. Fotos af dem er endnu ikke blevet lagt på hjemmesiden.
Der er lavet en liste over hjemmefutter til salg.

FEBRUAR 2011

Jeg får ikke lammekød til salg i år, men svine- og oksekød.
Jeg holder ophørsudsalg af garn og færdig strik.
Jeg har skrevet lidt om mig selv under menuen "hvem er jeg"

NOVENBER 2010

Mine svin er nu slagtet og de blev rigtig flotte. Slagteren betegnede dem langt over middel, lige tilpas med fedtsætning og en god vægt på 100 kg efter slagtning. Hvis du vil være sikker på at kunne købe slagtesvin hos mig til næste år, skal de forudbestilles senest 1. april.
Tulle, min vildsvineso døde en naturlig død i begyndelsen af oktober. Hun er savnet og jeg overvejer i øjeblikket om jeg vil have en ny "kælegris"


OKTOBER 2010
 
En af mine ældre herefordkøer har haft nogle luftvejsproblemer denne sommer og er behandlet for lungebetændelse og lungeorm. Hun fik det meget bedre efter behandling, men hoster stadig lidt, så jeg har besluttet at hun skal slagtes, når hendes kalv kan klare sig selv.
Derfor har jeg hakket oksekød tilsalg.
Jeg forventer at slagte ca 1. november, fedtprocenten forventes at være mellem 8 og 12%, kødet er økologisk og koster 60 kr pr kilo ved køb af minimum 10 kg, Under 10 kg koster det 65 kr./kg.
Hvis jeg får flere henvendelser end jeg kan opfylde, bliver det efter "først til mølle".


August 2010
Af kød har jeg udsolgt for resten af året. Der er mulighed for at blive skrevet på venteliste til oksekød, svinekød og lammekød til afhentning i efterår 2011.

Januar 2010
Jeg har midlertidig ingen fårebesætning og svinebesætningen består kun af slagtesvin og Tulle.Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE